Praznične jedi Krasa in Brkinov

V času pred Božičem in Novim letom je pestro v prav vsaki slovenski pokrajini. To je čas kolin, priprav na praznovanje Božiča ter čas obdarovanj. V tem času velja omeniti nekaj jedi, ki so še posebej aktualne na Krasu ter v Brkinih in ki vam bodo morda popestrile kakšnega izmed prazničnih dni. Za recepte smo poprosili kuharskega mojstra Riharda Bašo iz Jasena pri Ilirski Bistrici ter klenega Kraševca Marka Mahniča iz turistične kmetije pr’ Sušči iz Grahovega Brda na Krasu.
Krompir u zjvnci (Krompir v zelnici)
Krompir v zjvnci je tipična brkinska jed, ki je povrhu vsega še zelo okusna. Ko se krompir in zelje kuhata skupaj, se krompir ne razkuha, saj zaradi kislosti zelja zakrkne. Tako so gospodinje dale lonec na štedilnik in jim ni bilo treba skrbeti, kdaj bo kuhano. Tisti, ki jedi ne poznajo, običajno mislijo, da je krompir surov. Jed so zabelili s čimerkoli, kar je bilo svinjskega ali vsaj živalskega izvora, včasih tudi samo z žlico masti. Najboljši pa je krompir v zelnici, zabeljen s svežimi ocvirki.
Potrebujemo:
• krompir
• kislo zelje
• ocvirke ali obrezke od pršuta ali panceto
• poper
Krompir olupimo in zrežemo na nekoliko večje kose. Zelje pokusimo in če je preveč kislo, ga nekoliko oplaknemo. V lonec damo zelje in krompir skupaj, prilijemo toplo vodo in kuhamo kakšne pol ure. Krompir na zunanjem delu naredi skorjico, ki se ne razkuha, odznotraj pa je normalno kuhan. Nekateri kuhajo krompir posebej, s tem ni nič narobe, le da jed ni krompir v zelnici, ampak krompir in zelje. Jed odcedimo in jo razdelimo na krožnike. Pri tem pazimo, da je količina zelja in krompirja uravnovešena. Zabelimo z ocvirki. Če jih segrevamo, moramo paziti, da jih ne pregrejemo, saj postanejo žarki. Če belimo s suhim mesom, ga pocvremo na masti, pri tem pa pazimo, da ga ne zažgemo.
Recept nam je zaupal: Rihard Baša, kuharski mojster
Kraški štruklji z vinsko omako
Rihard Baša pravi, da so štruklji, sploh kvašeni orehovi, pravzaprav niso nič drugega kot kuhana potica. In kot takšni so še boljši, saj so veliko sočnejši. Štruklji so bili vedno slavnostna jed, namenjena dokončanju nekega dela, po domače likofa. Vedno so bili na mizi, ko so končali žetev, pokrili streho na novi hiši, končali pomembno skupno delo v vasi, ob koncu košnje ter seveda za praznike. Bili so nekakšna nagrada za domače ljudi, za goste pa so pekli potico, ki je bolj obstojna.
Potrebujemo:
500g moke
1 jajce
ščepec soli
1 paketek vaniljevega sladkorja
30g svežega kvasa
2 žlici sladkorja
mleko po potrebi
rozine namočene v rumu
Postopek:
vse sestavine zmešamo skupaj v gladko testo. Pustimo da naraste na 2x večjo velikost. Testo razdelimo na 4 enake dele ( štruce ) ter pustimo da vzhaja na 1x večjo velikost. Medtem ko testo vzhaja nalijemo veliki lonec vode, posolimo in zavremo. Ko je voda zavrela, položimo v vodo štruce (bolje da damo samo 2 na enkrat) pokrijemo in kukamo 10 min. na vsaki strani. Štruce vzamemo iz vode položimo na desko in razžremo s sukancem
Zanimivost:
brez sladkorja , vaniljevega sladkorja in rozin lahko postrežemo z npr. golažem pečenko …
Kraške štruklje zabelimo s teranovo omako
Potrebujemo:
3 žlice masla
2 žlici drobtin
1 dl terana
1 žlica sladkorja
0,5 dl vode
ščepec soli
Postopek:
Maslo in drobtine prepražimo, zalijemo z vinom, dodamo sladkor, sol ter vodo. Kuhamo 15 minut. Omaka se lepo prilega k štrukljem pa tudi k govedini in krompirju.
Recept nam je zaupal: Marko Mahnič, turistična kmetija Pr’Sušci
Obilo užitkov vam želimo ter se vidimo v prihodnjem letu na enem izmed naših izletov.
Aktualni izleti
Mnenja naših zadovoljnih strank
Si želite na nepozaben avtentičen izlet?
Prijavite se na naše e-novice
SPLOŠNI POGOJI POSLOVANJA | 031 337 339 | 05 611 79 62 | info@autentica.si | Vir fotografij: slovenia.info
© Vse pravice pridržane 2025 Autentica